Non classé

Grzybek tybetański – właściwości i przygotowanie

Grzybek tybetański – właściwości i przygotowanie

Jeśli choć trochę interesujecie się zdrowym żywieniem, zapewne obiła wam się już o uszy nazwa grzybek tybetański. Co to jest i w jakim celu można go stosować? W jakich okolicznościach może nam pomóc, a jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Przyjrzyjmy się tym zagadnieniom.

Grzybek tybetański – pochodzenie

Jak sama nazwa wskazuje, grzybek tybetański przybył do Polski z Tybetu. Niektóre źródła twierdzą, że do naszych kuchni trafił za sprawą pewnego polskiego profesora, który podczas wieloletniego pobytu w Indiach zachorował na ciężką odmianę raka wątroby, jednak dzięki opiece tybetańskiego mnicha, który miał rozległą wiedzę na temat tradycyjnej lokalnej medycyny, do Polski wrócił całkowicie zdrowy. Mnich ów miał właśnie podawać choremu do picia fermentowane jednodniowe mleko właśnie z osławionego grzybka. Trudno zweryfikować prawdziwość tej historii (wydaje się zresztą być bardziej prawdopodobne, że wiedza o tajemniczym składniku przyszła raczej medialnymi kanałami poświęconymi medycynie alternatywnej), jednak niezaprzeczalnie grzybek tybetański ma liczne właściwości prozdrowotne.

Grzybek tybetański – co to właściwie jest?

Najogólniej mówiąc, są to kultury bakterii pozbijane w formę przypominającą kalafior. Stosuje się go do fermentacji mleka, a efektem tego działania jest znany od setek lat kefir. Grzybek w ostatnich latach zdobył ogromną popularność w kręgach osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i medycyną alternatywną, nie są to jednak kolejne nasionka z grupy superfoods, które można beztrosko dorzucać do zielonego koktajlu. Specjalistyczna wiedza mnichów pozwala na bezpieczne jego stosowanie, jednak lista przeciwwskazań i ewentualnych skutków ubocznych nie jest wcale taka mała.

Grzybek tybetański – właściwości

Na razie skupmy się jednak na jego zaletach. Według zwolenników grzybka tybetańskiego jego podstawowym działaniem jest korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego – nie jest to zaskakujące, jeśli wiemy, że kefiry ogólnie wspomagają perystaltykę jelit oraz produkcję soków trawiennych. Kefir z grzybka tybetańskiego jest jego wyjątkowo skondensowaną wersją, która wspomaga leczenie chorób całego układu pokarmowego, pomaga odbudowywać mikroflorę jelitową, a także zwalcza wrzody żołądka i dwunastnicy. Doskonale poprawia i reguluje również pracę nerek i pęcherza. Dzięki poprawionemu trawieniu wpływa więc pośrednio na poprawę przemiany materii, zapobiega biegunkom i zaparciom i reguluje wszelkie procesy powiązane z przetwarzaniem pożywienia. Jak wszystkie kefiry, leczy stany zapalne i jest naturalnym probiotykiem.

Inne właściwości

Osoby, które zdecydowały się na kurację grzybkiem, wymieniają także inne jego zalety. Warto jednak pamiętać, że nie dysponujemy jednak badaniami, które jednoznacznie potwierdzałyby korelację między działaniem grzybka a procesami zachodzącymi w organizmie. Możliwe jest jednak, że wpływa on także na:

  • Rozbijanie złogów w naczyniach oraz redukcję „złego cholesterolu”;
  • Regulację ciśnienia tętniczego;
  • Utrzymywanie właściwego poziomu glukozy we krwi;
  • Procesy opóźniające starzenie;
  • Łagodzenie skutków stresu;
  • Przeciwdziałanie zmęczeniu i wyczerpaniu;
  • Hamowanie wzrostu komórek nowotworowych;
  • Wspomaganie leczenia chorób serca;
  • Zapobieganie zawałom;
  • Wytwarzanie naturalnych antybiotyków;
  • Zwiększenie popędu płciowego;
  • Bezsenność.

Jak widzimy, lista dobroczynnych działań jest długa. Zanim jednak założymy własną hodowlę, zapoznajmy się z drugą stroną medalu.

Grzybek tybetański – przeciwwskazania

Z uwagi na rzekome antybiotyczno-probiotyczne działanie grzybka nie powinny stosować go osoby cierpiące na choroby związane z układem immunologicznym. Z uwagi na brak jednoznacznych badań w tym zakresie, przed spożyciem grzybka powinny także powstrzymać się kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niezwykle istotne jest także właściwe przetwarzanie grzybka – jeśli proces nie przebiega prawidłowo, możliwe jest namnożenie szkodliwych bakterii.

W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej jest jednak poradzić się zaufanego lekarza.

Grzybek tybetański – przygotowanie

Kiedy mamy już zakupione ziarna kefirowe, musimy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie: do ich hodowli i obróbki nie wolno stosować metalowych naczyń. Najlepiej, jeśli zdecydujemy się na naczynia szklane. Grzybki najczęściej umieszcza się w słoiku i zalewa mlekiem, przy czym nie ma ustalonych proporcji, jakich powinno się przestrzegać. Zwykle jest to łyżeczka grzybków na niepełną szklankę mleka. Słoika nie zakręcamy, a przykrywamy czymś, przez co kefir będzie mógł „oddychać” – dobrze sprawdzi się np. filtr do kawy. Słoik najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej i nie w bezpośrednim słońcu. Czas fermentacji wynosi około 24 godzin – jeśli mleko stało się gęstsze i pojawiła się na nim pianka, to znak, że kefir jest gotowy do spożycia.

0 votes
Previous article Kosmetyki do kąpieli DIY - własnoręcznie robione kule i peelingi

Related posts

0 Comments

Nie ma jeszcze komentarzy

Skomentuj ten post jako pierwsza!

Zostaw komentarz

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *